Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 8. 2009

Dráteníci

 Náročný víkend

  Dráteníci

Tento víkend byl ve znamení dokončení instalace protipěchotní překážky v areálu československého opevnění u Václava, kde bylo s překážkou pro expozici počítáno.Dále se počítalo s obnovením nátěru kaple a posledním ne méně těžkým úkolem bylo opravit samotný bunkr. Na něm se již delší dobu projevovala nekvalitní betonáž a odfouklá omítka v podobě výronů vápence což negativně působilo na exteriér pevnůsky.

Pracovní víkend započal příjezdem v páteční podvečer. Dovezlo se 32 jednookých a 6 tříokých ocásků protipěchotní překážky a oklepáváním dutých míst v omítce bunkru. No firma Svoboda se moc nevyznamenala na tomto kousku neb někde jsme se dostali až na armaturu samotného bunkru do hloubky deseti centimetrů. K polehčující okolnosti firmy může posloužit jen to, že to byl vůbec první postavený bunkr v Roudnici. Nejhůře dopadlo pravé ochranné ucho které se pod údery kladiv doslova rozpadalo na jednotlivé křemeny a betonovou drť. Naše jediná členka ženského pohlaví Katka se vrhla na sekání trávy na pozemku a připravila také ležení na noční víkendové táboření. Pvní noc byla ve znamení opékání vuřtů,píva a za lahodných zvuků kytáry až do druhé ranní hodiny.


Následující den se počala zakopávat překážka,nemusím nikomu vysvětlovat co to je za práci zakopávat betonové hranoly mezi kořeny akátů, ale Jarda,Jaromír,Marcel,Martin a náš nový člen Mirek se úkolu zhostili znamenitě a bloky mizely jeden po druhém v zemi. Martin R. se věnoval bunkru a prohazoval otlučená místa maltou, občas odskočil upřesnit pozici umístění překážky.Do večerních hodin se podařilo nahodit a zatočit většinu poškozených míst na bunkru, druhé partě se podařilo zakopat všechny kolíky a začít s natahováním ostnatého drátu. Okolo sedmé v podvečer dorazil z práce ještě Jarda Machleid a přivezl strunovou sekačku na posekání záhozu. Práce byla ukončena pro naprosté vyčerpání v osm hodin večer. Následovalo opět opékání,konzumace píva, kytara a porada o následujícím pracovním dni.

Nedělní den, drátenická parta dokončila instalaci ostanatého drátu a vrhla se na natírání kaple u Václava, která svým umístěním bohužel lákala mnoho kolem jdoucích k vykonání své potřeby. Instalací překážky jsme tomu zamezili, ale dříve se musela vymalovat.
Martin dokončil opravu pravého ucha a pomohl dráteníkům v napínání drátu. Počasí ovšem tento víkend nebylo na celodenní práci, vše se provádělo za úmorného vedra po oba dny, proto byli veškeré práce po dokončení překážky v poledne ukončeny. Bylo to nad lidské síly dále pokračovat a opékat se na slunci při práci.

Tímto všem zúčastněným členům klubu děkuji za obětavou práci, kterou vložili do vytyčených úkolů pro tento víkend za těžkých podmínek vedra a malého počtu lidí.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dráteníci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář