Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 4. 2015

Rekonstrukce u Václava

Je to již ,více jak 10 let co byla v našem bunkru instalována kopie betonářského šalování (dřeva). Muzejnictví v oblasti lehkého opevnění ,pokročilo už do takové fáze , že to co bylo hezké před 10 lety už nesplňuje dnešní dobu. Proto se klub rozhodl pro velkou změnu, kterou návštěvníci zajisté ocení a náš bunkr se opět vyšplhá na pomyslnou špičku muzejnictví. Většina návštěvníků , zná bunkr plný věcí, výstroje a výzbroje. V přiložené galerii fotografií uvidíte bunkr tak jak vypadal vnitřek po demontáži trouchnivé výdřevy. Takto můžete vidět většinu bunkrů v příhraničí, prázdné a holé stěny. Němé svědky umu Našich předků.

V průběhu měsíce května a června , se podařilo demontovat poválečnou překážku a nainstalovat originální . Překážka se zjednodušila ,z důvodu bezpečnosti a lepší údržby pozemku. Dále byla opravena fasáda bunkru ,namícháním barev podle zachovaných odstínů. Kamufláž byla navrácena k prvnímu typu , který byl použit na začátku výstavby. Dále se pracuje na nových exponátech ,které budou k vidění  28.10.2015 .

Ne vše se pro letos podařilo dokončit k naší spokojenosti, ale je opět vidět pořádný kus poctivé práce. Prkna výdřevy byla nařezána , dle měření otisků v betonu, tloušťka 33 mm. Vše až na stropní díly je namontováno v objektu a řádně zajištěno skobami ze 6 mm drátu. Maximálně jsme se snažili dodržet vše tak jak to bylo. Některé umístění drátů je až komické, ale firma Svoboda to stavěla jako svůj první bunkr , tak je plný zvláštností co jinde neuvidíte.

 Rok 2015 byl pro Nás pro ve znamení velkých změn a množství práce. Návštěvník, kolegové bunkráci tak mohli shlédnout , nový vlajkový stožár, nové pancéřové dveře, novou výdřevu a samozřejmě i novou kamufláž objektu. Doufám že snaha klubu nebyla zbytečná a expozice se bude do budoucna všem návštěvníkům líbit. 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Velké změny