Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 9. 2008

Rok jedna - 1998

Na počátku všeho byl elán, nadšení, touha po obnově starých tradic. K tomu všemu ale bylo zapotřebí několik párů rukou, pár známých a hodně vytrvalosti. V listopadu roku 1998, přesně jedenadvacátého, započala náročná rekonstrukce pevnostního objektu z první republiky, " u Václava".

Prvním počinem byla registrace klubu u MV ČR a to 11.8.1998. Následovalo sepsání smlouvy o pronájmu pozemku pod a kolem objektu " u Václava" č. 3178 dne 18.11.1998. Poté mohla dlouho očekávaná rekonstrukce začít..

Nejdříve jsme vytrhali náletové dřeviny kolem objektu a také bylo zapotřebí vyčistit okolí objektu od odpadků, které sem v průběhu let navozili místní obyvatelé.  Již po několika hodinách již bylo vidět historický pevnostní objekt v kontrastů s nedalekými panelovými domy. S rekonstrukcí pevnůstky samotné se začalo v levém výdechu ventilace. Je třeba dodat, že celý interiér objektu byl takřka předpisově vyplněn a zalit betonem. Jen vysekávání betonu z tohoto výdechu trvalo téměř celý den. Po vysekání se přistoupilo ke granátovému skluzu a druhému výdechu.

Na to jsme já ( Jirka Hošek) a  Martin začali vysekávat ručně sekáčem a kladivem zabetonování v levé střílně. Po úmorné práci jsme ji nakonec vysekali.

Kolem 21. prosince  bylo postoupeno v rubání betonu asi 20 cm v periskopové rouře a tím bylo pro rok 1998 hotovo. Za pár dní byly Vánoce a následně se rok přehoupl do letopočtu 1999.

 

Náhledy fotografií ze složky Pevnůstka U Václava v roce 1997-8