Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 7. 2008

Den první - 2. březen 2008

Od chvíle, kdy se rozběhly rekonstrukční práce v Sazené na atypickém řopíku u váhy, uplynul rok a pomalu se začíná dokončovat dílo a tak bylo načase poohlédnout se po další rekonstrukční činnosti.

Naším cílem byl zabetonovaný objekt č. 46 v úseku 114 Labe. Datum betonáže, v říjnu 1938, činí tento objekt poslední vybudovanou pevnůstkou v Československu. Vzhledem k tomu, že byl betonován již za druhé republiky, bylo naše očekávání ohledně vnitřního vybavení velice skeptické.

Na neděli ráno se tedy půjčilo elektrické kango, centrála a mohlo se začít. Před lety už někdo na objektu začal, ale spíš s demolicí, neboť díky činnosti neznámého odpadl značný kus betonu na týlové stěně.

Počasí bylo značně nevlídné, ale to nás prostě nemohlo odradit a krátce před devátou ráno jsme začali. Hned po pár minutách práce na vchodě nám došlo, že před sebou máme tu nejhorší možnou variantu. Celá vchodová chodbička byla poctivě vyplněna lomovým kamenem (čedič) a to vše prolito velmi řídkou směsí cementové kaše.

Kolem poledne jsme dokázali odhalit přítomnost zarážky na mřížové dveře vz.38. Ačkoliv to byla tradičně lopotná práce, hnala nás kupředu vidina odkrýt aspoň kousínek u futer na pancéřové dveře a zjistit, zda byla futra  vůbec osazena. K velké radosti na nás futra vykoukla.::-) A zdá se, že jsou ve velice výborném stavu!

No a pak zbývalo jen vymést pár pavučin a poprvé od roku 1939 pohlédnout za svitu baterky do nitra pevnůstky. Zjistili jsme, že interiér objektu je asi do výše 150 cm zabetonován. Do jaké míry si však netroufám odhadovat. Místo šroubů na uchycení lapače jsou jen špalíky, periskop v původní dochované barvě. Zarazila nás jen přítomnost trubky, zabetonované hned za pancéřovými dveřmi po levé straně a téměř až u stropu. Snad až postoupíme dále do interiéru se nám toto podaří objasnit.

S pocitem dobře vykonané práce jsme kolem páté odpoledne ukončili práce s velmi silnou motivací do dalších dní..

 

Náhledy fotografií ze složky 46 v roce 2008