Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 7. 2008

Den třetí - 5. duben 2008

Na sobotu byl naplánován další rekonstruovatelsko-bourací den za účelem dalšího zbavování přebytečného kamene a betonu z interiéru pevnůstky u roudnického hřbitova. Opět byla účast velmi slušná. Mimo tradičních dříčů Martina Rajnyše, Jardy Kaplana, Aleše Crhy a Hynka Solaře a Marcela Riečičiara,  přijel přiložit svou ruku k dílu i berounsko-sazenský Martin Nič a také mikulovský patriot Míra Vrba. K dispozici byly tentokráte dvě kanga, tak šla práce poměrně rychle od ruky.

Prvním novým objevem byl navařený úchyt na futrech pancéřových dveří pro uchycení petlice panceřových dveří vz.38. Nutno říci, že jsem viděl na vlastní oči první v životě. Kolem poledne se podařilo vyrubat tři velké čediče, které byly vyskládány napříč futry a rázem vznikl uvnitř objektu zhruba půlmetrový prostor a jelikož Martin Rajnyš je starý nedočkavec, tak si vzal baterku, foťák a honem se vplížil do nitra objektu, aby pořídil první fotografie z dalšího prostoru pevnůstky. Ale po jeho vyplížení ven bylo jasné, že to stálo za to. Fotky pořídil vskutku moc pěkné.

Ale žádná melancholie, rubalo se dál. Chvíli nečinnosti už nevydržel Aleš a začal hledat granátový skluz. Ono se řekne, lehká věc, jenže ho hledejte na úplně hladké stěně. Pak přišel nápad, Martin Rajnyš opět vlezl do interiéru a přiložil ruku na skluz. A z venku se tak dlouho kladivem tepalo do objektu, až se poloha skluzu vyjevila. Stačilo vyklepnout něco betonu a už na nás zíval pověstný otvor. Ejhle, jaké bylo naše překvapení, když jsme uvnitř skluzu našli narvaný dřevěný špalík!

Kolem šesté večer se odpojili Míra Vrba a Aleš Crha a téměř sooučasně s jejich odjezdem se podařilo najít ještě další raritku. Již dopoledne byl nalezen zabetonovaný spodní čep na mřížové dveře vz.38. Na místě horního čepu byl prázdný otvor, ale tentokrát byl nalezen dřevěný špalík v místě, kde měla být původně vybetonována omega pro úchyt mřížových dveří vz.37.

Martin Rajnyš, jako správný VSD, nedal klukům vydechnout a zbytek party rubal do osmé hodiny večerní. Podařilo se nejen dočistit celou vchodovou chodbičku, ale najít gulu a další trubku. Je umíštěna téměř u země a vzhledem k tomu, že už jich v objektu je nějak moc, bůh ví k čemu byla.

Každopádně nás dnešní den natěšil na další rekonstrukční dny.

 

Náhledy fotografií ze složky 46 v roce 2008