Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 5. 2010

Most 1945

           Akce Most 1945

 

Tato akce se začala psát už někdy na konci ledna 2010 první schůzkou na podřipském muzeu.Most v Roudnici tento rok slaví 100 let od jeho založení. Dále pak je to 65 let od konce války. Právě v tomto období sehrál most jednu ze svých nejdůležitějších úloh, nepočítaje povodně 2002, kdy byl jako jediný funkční most používán záchranáři.Padl návrh na rekonstrukci bojů v květnu roku 1945. Zde jsme si také poprvé zdělili co vše tato akce bude obnášet. Udělat historickou rekonstrukci bojů přímo ve městě a ještě na mostě bylo velmi lákavé. Tímto se postupně rozjel vlak, který už šel jen těžko zastavit.

 

Množili se schůzky na kulturním zařízení města o průběhu akce. Členové našeho klubu si postupně rozdělili úkoly spojené s přípravou ukázky a nebylo jich zrovna málo. Zařízení dočasné střelnice(balistik,plánky,policie,munice, uzavření mostu, objížďky, atd), dále pak obvolání a potvrzení účasti bojovníků a dobové techniky, dobrovolných záloh AČR. V neposlední řadě též zajištění stravy pro tyto lidi. Nikdo nebude věřit jak dokáže čas rychle utíkat když se něco připravuje. Vše se podařilo dořešit asi týden před zahájením slavností 22. května 2010.

 

 Přes uplakaný květen se na 22. května počasí umoudřilo a v Roudnici ani nekáplo, špatného počasí jsem se nejvíce obával. Dále mě pak překvapila neukázněnost místních občanů, kteří ač přes avizovaná upozornění zákazu stání a vjezdu neustále něco porušovali.Za mostem dokonce došlo k napadení účinkujících a zasahovala státní policie. Dále pak zůstalo stát vozidlo i v prostoru střelnice a muselo být odtaženo. Základnou pro historické vozy a náš klub se stalo náměstí Jana z Dražic dole pod mostem. Veškerá dostupná technika pro tento den dorazila v pořádku. Proběhla registrace, nakrmení účastníků, bojová příprava a výdej munice. Okolo 13 hodiny odpolední vyrazila technika za most, kde se seřadila dle scénáře bitvy a čekala na zahájení ve 14 30.  I přes mírné zdržení,(odtah auta,záchranka pro kolabující diváky, již zmíněný zásah Policie ČR) vše dopadlo tak jak mělo.

  Můžete to zde posoudit z přiložených fotografií. Tímto chci poděkovat všem organizátorům z našeho klubu za zdárný průběh akce, bez jejichž nesmírného nasazení by se akce v takovémto rozsahu nepodařila. Dále patří dík všem účinkujícím.

 

 Díky     

 

 Na vzniku bojové ukázky Most 1945 se podíleli:

 

  Martin Rajnyš- scénář bitvy, koordinátor bojové ukázky, řídící střeleb, zajištění bojové techniky a účinkujících, hlavní jednatel s městem Roudnice n/L

 

  Martin Mráz- nákup munice a výdej munice, nákup potravin

 

  Peter Blažej- vyřízení veškerých dokumentů ohledně dočasné střelnice, správce střelnice, jednatel s městem 

 

  Jaromír Kaplan- vyřízení veškerých dokumentů ohledně dočasné střelnice, zástupce správce střelnice

 

  Jiří Janák- řídící střeleb

 

  Václav Sedláček- zajištění stravy pro účinkující, nákup potravin

 

   Čeňek Hájek- velitel skupiny dobrovolných záloh Ústeckého kraje, podílejících se na zajištění akce

 

 

            http://lsah.rajce.idnes.cz/Roudnice_22.5.10/

 

 

                                   http://halbik.rajce.idnes.cz/Boj_o_most-Roudnice_n.l._22.5.2010/

http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/20100523roudnice_oslavy.html

 

Náhledy fotografií ze složky Most 1945 Roudnice n/L

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

nadpis

Pepa, 9. 3. 2013 14:55

Ahoj, nasel jsemm na netu super stranky s automaty zdarma a jeste ke vsemu pekne sexy babou tam :D mrknete na www.ZdarmaAutomaty.cz a zahrajte si :)

nadpis

Sandra, 25. 2. 2013 17:21

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nová forma přivýdělku, ideální na zimu, když je večer hodinka dvě času :) Sama si takto vydělávám už od ledna a fakt mě to nadchlo! Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodí každá snadno vydělaná kacka :) Kdyžtak mrkněte na www.Cervena-Cerna.cz