Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 9. 2014

SNP 2014

 Poslední víkend v srpnu se Náš klub účastnil oslav Slovenského národního povstání. Pořádajícím klubem byl KVH Golian z Bánské Bystrice. Pro všechny účastníky bylo 70 výročí oslav SNP něčím významným. Naposledy se měl bojových ukázek účastnit pancéřový vlak Štefánik a co se týče další techniky ,byl k vidění i hetzer (G13) a další.. My jsme byli poctěni tím že celý pátek, měl náš klub na starosti výstroj a výzbroj kulometného vozu tohoto pancéřového vlaku.Zhostili jsme se tohoto úkolu s odpovědností a za celý den si vagon prohlédlo na 1500 lidí. Večer se klub projel pancéřovým vlakem a nafotili se zajímavé fotky. 

V sobotu dopoledne bylo trochu volněji i tak jsme znovu obsadili tentokráte tykadlový vůz Štefánika a udělali ukázku zbraní a výstroje. V odpoledních hodinách se už pomalu připravovala ukázka mobilizace v rámci SNP. Ukázka pak zdárně proběhla ve večerních hodinách na starém náměstí v Bánské Bystrici. Večer se pak klub zastavil na stejném místě v nedaleké restauraci na pivku a pizze.
Neděle dopoledne jsme navštívili muzeum SNP a prohlédli vnitřní i venkovní expozice a poté se přesunuli do nedaleké Šalkové. Zde proběhla bojová ukázka s využitím improvizovaného pancéřového vlaku Štefánik a značného množství dobové techniky. Počasí nám přálo až do poslední chvíle. Pršet začalo až po ukázkách ,ale to už se všichni pomalu loučili a vyráželi na dlouhou cestu k domovu.

 Za zdařilou akci děkuji KVH Golian a členům našeho klubu.  
 

Náhledy fotografií ze složky SNP 2014 foto