Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 7. 2008

Den druhý - 9. březen 2008

Dnes jsme opět měli naplánováno další zbíjení ve vchodové chodbičce. Martin Rajnyš sice dle diskuze na serveru ropiky.net předpokládal, že již dnes bude vyčištěna chodbička celá, ale zřejmě byl dočasně mimo smyslů, neboť již minule při prvním dni jsme se přesvědčili, že nijak jednoduché to nebude.

Vítr zdaleka nefoukal tak jako minule a k práci byly tudíž téměř ideální podmínky. Jelikož Aleš nedokázal zajistit pracovní nástroje jako minule, musel Martin narychlo improvizovat a půjčil patnáctikilové kango a docela výkonnou centrálu, jejíž spotřeba také podle toho vypadala.

Práce nám však ani zdaleka nešla tak od ruky jako minule. Hlavní příčinou toho všeho byly čtyři velké čedičové kvádry, téměř vzepřené v chodbičce. Z přední strany byly po chvíli natolik uvolněné, že už nebylo sbíječkou kam dloubnout, ale oni ne a ne povolit. Přitom tyto kameny byly klíčem.. Po chvíli dolšo i na páčení, což zabralo. Krátce před polednem byly kvádříky venku a naše chuť rostla s vidinou nalezení vchodové střílny. Bylo však zaktátko zjištěno, že i ona je natvrdo zabetonována a do jejího sbíjení se bude muset pustit pouze znalec, aby nedošlo ke zničení betonových ozubů střílny.

Kolem jedné odpoledne odjel Aleš a dodělávalo se pouze ve třech. Když došlo palivo ( kolem druhé hodiny odpoledne), rozhodli jsme se, že uděláme foto a končíme. Jaké bylo překvapení, když jsme stejnou trubku, která byla objevena minule, našli i na pravé straně za futry pancéřových dvířek. Martin tedy určil, kde se má zvenku klepnout a najednou na nás vykoukla z vnější týlové strany řopíku malá dírka. V tu chvíli bylo jasné, že s největší pravděpodobností jde skutečně o velmi atypicky zhotovený prostup na telefonní kabel. Sice na telefonní kabel trochu velká trubka, ale vše tomu nesvědčuje.

Nezbývá nic jiného, než se těšit na další získané poznatky při dalších pracovních dnech u rozptylové loučky..

 

Náhledy fotografií ze složky 46 v roce 2008