Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 2. 2009

den sedmý-14.února.2009

   Již dlouho se chystala akce, na pokračování v čistění 46ky.První termín 17.1.2009 se nevydařil,porucha centrály s niž nikdo nepočítal a nová se nepodařila zajistit.Druhý termín jsme dohodli na 14.2.2009. Opět s problémem porouchané centrály, avšak  Aleš zařídil na poslední chvíli jinou, za což mu patří dík.

   V měsíční proluce, mezi čištěním, se podařilo upravit dveře vz.38 do původní podoby a přichystat je na osazení. Práce pokročili již dosti daleko a bylo rozhodnuto objekt uzavřít i pancéřákama. Martin je v Bechlíně upravil s pomocí nově vyrobených dílů. Jirka Hošek je pak 13.2.2009 odvezl do Roudnice.

    Sešli jsme se opět ve standartní sestavě, Martin Rajnyš, Míra Vrba, Aleš Crha, Marcel Riečičiár, Martin Nič a Jirka Hošek, ten byl s náma poprvé po 10 letech,kdy začínal na tomto bunkru.Vše se připravilo a vyložily se i dveře.Že rekonstrukce nebude jednoduchá jsme věděli , ale co nás čekalo ve spojovací chodbičce byl malý horor. Zde si firma dala opravdu záležet a v tom nejužším místě naskládala bloky odstřelených bunkrů a zalila betonem. No nemusím Vám říkat co to je rozbíjet bunkr, hroty kladiva se hned zakulatili a práce šla velmi pomalu. Martin R. se dal do čištění futer dveří a děr závěsů.

    Uvnitř se všichni řádně potili a venku zase pro změnu mrzli. Navzdory náročným podmínkám jsme se dostali cca zas o metr hlouběji do nitra spojovací chodby. Jen na vchodovou střílnu si musíme počkat ještě do příště. Ve tři hodiny bylo vše připraveno na osazení dveří. Martin a Míra se chopili montáže, neb tyto dveře před časem i demontovali. Po osazení se zjistilo že dveře nepasují. Nechápu, jak se to dělalo ve 38? Musela to být docela fuška, každé osazené dveře brousit až do úplného uzavření. Nám scházelo okolo 2 cm na úplné uzavření. Martin tedy musel z domova dovézt brusku a vše po celé délce pantů obrousit, vzal též i futra dveří až do úplného uzavření. Pak nastala zkouška klínu na uzavření a další zádrhel. Nepasoval o 2 mm,nebylo to však špatným osazením uzamykacího klínu ve dveřích, neb byla použita původní díra po vyražení čepu, po poválečné reaktivaci, ale celkovou nepřesností po osazení petlic futer. Problém byl vyřešen bruskou a pilníkem.po dokončení montáže se udělalo několik snímků a začalo se uklízet. Tak se zase podařilo odvézt pořádný kus práce a 46 se dočkala poprvé? vlastních dveří.

  Co říci  na závěr? Když se sejde dobrá parta tak není co řešit a vše jde jak po másle.

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky 14.února.2009